Iedereen wil zolang mogelijk mobiel zijn, ongeacht of men nog thuis woont of in een woonzorgcentrum verblijft. OCMW Aalst zet alle middelen in om de Aalsterse senior alle mobiliteitskansen te geven en investeerde in zes speciaal aangepaste elektrische fietsen voor de bewoners van de OCMW-woonzorgcentra.
Alle hometrainers in het woonzorgcentrum ten spijt, niets kan op tegen het échte gevoel van een fietsritje in de openlucht. Dankzij een elektrische duofiets en rolstoeltransportfiets kunnen de bewoners in de woonzorgcentra van het OCMW opnieuw de wind in de haren voelen. De bewoners waren bij de proefritten met twee testfietsen zo enthousiast dat OCMW Aalst besliste er twee voor elk woonzorgcentrum aan te kopen.
OCMW-voorzitter Sarah Smeyers: "Als OCMW willen wij onze bewoners de kans geven om zo lang mogelijk actief te blijven, ook binnen de omgeving van een woonzorgcentrum. Deze aangepaste, elektrische fietsen zijn een technologisch vernuft maar hebben wel een prijskaartje. Zes fietsen betekenen een uitgave van om en bij de 50.000 euro. Toch zijn we ervoor gegaan want zorg in de meest ruime zin van het woord, staat bij ons centraal. En als we met die fietsen onze bewoners zo enthousiast én meer aan het bewegen krijgen, dan is onze opzet geslaagd!”
De bewoners zien de fietsen helemaal zitten.
Dit waren de reacties na de eerste proefritten:
Emelie: "Ik stond er eerst wat twijfelachtig tegenover omdat het er eng uit zag, Maar na een eerste fietstoer vond ik het heel erg aangenaam, zeker met dat mooie weer en de frisse lucht. Ik zou dit gerust wekelijks kunnen doen.”
Elza: "Ik had nooit gedacht dat ik op deze manier nog op een fiets zou zitten.”
Lode: "Mag ik nog een keer, maar dan tot in ’t stad?”
Zorg dragen voor onze oudste generatie is van groot maatschappelijk belang. Hen zo lang mogelijk mobiel te laten zijn, is één van de zaken waar het OCMW sterk op inzet. In de woonzorgcentra met bijvoorbeeld deze fietsen maar ook bij de zorg aan huis. Dit voorjaar kocht het OCMW een nieuwe minibus aan voor het Plusbus-project. Seniorenorganisaties en senioren die iets willen ondernemen of naar een bepaalde activiteit willen gaan, kunnen een beroep doen op de Plusbus voor het vervoer van- en naar de activiteit.
"De Plusbus is één van onze projecten om vereenzaming bij ouderen met mobiliteitsproblemen tegen te gaan en is een succesverhaal. Alleen al in 2016 legde de Plusbus 14 647 kilometer af en vervoerde hij 2 139 personen. Reden genoeg dus om onze 13 jaar oude bus te vervangen door een gloednieuw exemplaar met 13 zitplaatsen!”, besluit Sarah Smeyers.
Voor het gebruik van de Plusbus rekent het OCMW een democratische prijs aan. De kostprijs voor verenigingen bedraagt per dagdeel 30 euro en voor individuelen 3 euro per uitstap. Voor meer informatie over de Plusbus kan men terecht in het lokaal dienstencentrum de Maretak, Albrechtlaan 119a, tel. 053 76 55 23 of
via deze link