OCMW Aalst bouwt 3 nieuwe woonzorgcentra in één legislatuur

Er komen twee nieuwe woonzorgcentra bij in Groot-Aalst. Op 8 februari gaf OCMW Aalst het officiële startschot voor de bouw van een vervangingsnieuwbouw voor WZC Sint-Job en een compleet nieuw woonzorgcentrum in Baardegem, WZC De Faluintjes. Samen met WZC De Hopperank zijn dat dus drie nieuwe woonzorgcentra in één legislatuur.
 
Na het voltooien van WZC De Hopperank in 2014, ging het OCMW snel aan de slag met plannen voor een nieuwe infrastructuur voor WZC Sint-Job. Het huidige woonzorgcentrum dateert van 1969, een tijdperk waar de zorgbehoeften helemaal anders waren dan nu. 

Voorzitter Sarah Smeyers: "WZC Sint-Job wordt een gloednieuw modern gebouw met een combinatie van twee langse en twee dwarse vleugels waar 118 bewoners kunnen verblijven. Dat zijn er 85 minder dan in het huidige WZC-Sint-Job. Deze 85 senioren kunnen – volgens hun eigen keuze - terecht in het gloednieuwe WZC De Faluintjes in Baardegem. We hebben beslist om twee kleinere centra te bouwen in plaats van één groot. Enerzijds om tegemoet te komen aan de tendens van kleinschaligheid, anderzijds omdat de omgeving van Baardegem nog geen woonzorgcentrum heeft.” 
WZC De Faluintjes wordt dus het vierde OCMW-woonzorgcentrum, pal in Baardegem-dorp en midden in het groen. Het gebouw van drie verdiepingen krijgt een uitnodigende en gevarieerde gevel. Lange gangen zullen er niet zijn. De cafetaria - met zicht op het groen – zal de ontmoetingsplaats bij uitstek worden. 

Beide woonzorgcentra worden voorzien van alle comfort. De kamers hebben grote ramen, zodat daglicht vrij spel heeft. De badkamers worden sterk uitgerust. Verschuifbare wanden laten het personeel én de bewoner toe om de kamer in een mum van tijd opnieuw in te richten, volgens de behoefte van het moment. 
 
De twee bouwprojecten starten gelijktijdig en worden dus quasi simultaan gebouwd. De bouw van WZC Sint-Job zal 492 kalenderdagen in beslag nemen, voor de bouw van WZC De Faluintjes krijgt de aannemer 450 kalenderdagen. OCMW Aalst streeft ernaar om beide woonzorgcentra nagenoeg gelijktijdig in 2018 in gebruik te nemen.
 
"Samen met WZC De Hopperank zullen onze twee nieuwe instellingen een voorbeeld zijn van een geïntegreerd woonzorgcentrum, volledig op maat van de senioren en tegelijk gericht op het werkcomfort van het personeel. Voor WZC Sint-Job gaan we uit van 18,5 miljoen euro. WZC De Faluintjes is geraamd op 11,5 miljoen euro,” aldus nog OCMW-voorzitter Sarah Smeyers.
 
Aalst, 8 februari 2017

 

Sitemap   Privacyverklaring OCMW Aalst    

© 2017 OCMW AALST | Powered by The eForum Factory